Sesetengah kerajaan mungkin mula mengeluarkan mata wang kripto

Crypto mania sedang merebak ke seluruh dunia. Banyak negara kini tergoda dengan idea mencipta wang maya mereka sendiri berdasarkan teknologi Blockchain yang menguasai Bitcoin Teruskan membaca. Autokrat yang berminat untuk mengurangkan atau mengelak sekatan antarabangsa, yang dikuatkuasakan sebahagiannya oleh sistem kewangan dunia, berkemungkinan besar akan tertarik kepada teknologi baharu ini. Penyokong mata wang kripto (dinamakan sedemikian kerana mereka bergantung pada penyulitan untuk menyediakan keselamatan) yakin bahawa pergerakan ini boleh mengubah mata wang antarabangsa yang kita ketahui. Perlombongan Bitcoin adalah produk bank pusat di seluruh dunia, termasuk Federal Reserve Bank dan European Central Bank.

Siapa ada inisiatif?

Nicolas Maduro ialah Presiden Venezuela dan dia telah mencadangkan Petro sebagai wang maya. Setiap unit Petro akan disokong oleh tong minyak. Maduro berkata bahawa mata wang Petro “akan memberi impak yang besar kepada” bagaimana Venezuela akan mendapatkan mata wang asing untuk membeli barangan dan perkhidmatan lain. Dia bercakap tentang kekurangan Dolar Venezuela akibat Sekatan AS. Ia jauh dari jaminan bahawa projek itu berjaya. Cadangan Maduro tidak termasuk mekanisme pertukaran yang membolehkan mata wang kripto didagangkan untuk aset keras atau komoditi mentah. Dan parlimen Venezuela yang dikawal pembangkang telah mengisytiharkan cadangan Petro sebagai mata wang haram.

2. Negara lain berminat dengan mata wang kripto

Bank Pusat Rusia merancang untuk berbincang dengan negara seperti Brazil dan China serta India dan lima bekas republik Soviet tentang kemungkinan mata wang supra yang akan meliputi 40 peratus penduduk. Fan Yifei berkhidmat sebagai timbalan gabenor People’s Bank of China. Dia menulis sekeping di blognya mengenai kemungkinan institusi komersial China mencipta mata wang digitalnya sendiri. Sweden mempunyai penggunaan wang tunai yang semakin berkurangan. Perbankan pusat telah mula menyiasat pengeluaran E-krona sebagai wang digitalnya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bank pusat bimbang tentang kesan terhadap persaingan negara penggunaan meluas mata wang maya yang dikawal dan diuruskan oleh entiti swasta.

3. Mengikut definisi, mata wang kripto tidak ditadbir oleh mana-mana kerajaan.

ya. Bitcoin dan mata wang kripto lain sentiasa bebas daripada pihak berkuasa pusat. Ini adalah reka bentuk mereka. Tetapi teknologi di sebalik semua mata wang kripto – blockchain — tidak menghalang pemusatan. Kerajaan secara teorinya akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mengawal mata wang maya daripada wang kertas tradisional kerana mereka boleh menjejaki semua transaksi pada lejar blockchain.

4. Mengapakah kerajaan mengeluarkan mata wang kripto?

Cara mudah untuk mengawal jumlah wang adalah dengan menukar kadar faedah. Dasar wang boleh dibuat lebih kos efektif dan langsung. Kerana urus niaga boleh dijejaki oleh kerajaan, ia boleh menghentikan penipuan cukai. Mata wang digital juga boleh menarik perhatian kerajaan yang tidak berpuas hati dengan cara sistem kewangan antarabangsa memperlakukan mereka. Ini termasuk mereka yang di bawah sekatan antarabangsa.

5. Bolehkah Bitcoin membantu mengurangkan sekatan

Sekatan AS menghalang bank dan perniagaan daripada menjalankan perniagaan di negara yang membimbangkan untuk mendapatkan akses ke dalam sistem kewangan Amerika. Pelanggar dikenal pasti melalui transaksi perbankan antarabangsa mereka. Jika kerajaan menggunakan mata wang digitalnya sendiri untuk membuat urus niaga, mungkin mustahil bagi pegawai A.S. Bitcoin boleh digunakan sebagai cara untuk memintas sekatan kerajaan. Walau bagaimanapun, adalah sukar bagi kerajaan untuk mendapatkan yang mencukupi untuk memberi kesan sebenar. Harga Bitcoin juga sangat tidak menentu, seperti yang kita tahu.

6. Sistem kewangan Barat adalah berdasarkan satu set peraturan, norma dan institusi antarabangsa. Sistem kewangan Barat adalah berdasarkan beberapa norma, peraturan dan institusi antarabangsa. Disebabkan penguasaan oleh Dolar A.S. Kerana sistem perbankan mereka, A.S. mengawal sistem ini. Jika banyak negara memilih untuk mencipta mata wang digital mereka sendiri, mereka boleh beroperasi tanpa peraturan sedia ada.

7. Apakah maksud perundangan baharu bagi bank

Blockchain akan digunakan untuk menggantikan bank perdagangan untuk membersihkan mata wang kripto negara. Ini adalah bagaimana pendapatan akan dikendalikan. Kemungkinan bank masih akan memainkan peranan utama dalam mengeluarkan gadai janji dan kredit.