Pendidikan Perdagangan Mampu Milik – Ketahui cara berdagang saham

Pasaran sentiasa berubah-ubah. Peristiwa dan bencana antarabangsa semasa telah menjejaskan ekonomi negara. Sebarang turun naik pasaran boleh memberi kesan yang besar kepada semua pedagang. Walaupun peniaga telah melakukan penilaian yang paling teliti terhadap keadaan pasaran, mereka masih terdedah untuk melakukan kesilapan. Teruskan membaca?

Perdagangan boleh menjadi perniagaan yang berkuasa dan menguntungkan, walaupun kemelesetan ekonomi baru-baru ini. Orang ramai sentiasa kagum dan digalakkan untuk menjadi peniaga. Ramai orang telah menjadi sangat ketagih sehingga mereka mendaftar di sekolah perdagangan yang menawarkan latihan dengan cara yang kos efektif untuk menguasai perdagangan saham. Ia juga dijangka bahawa mereka akan mendapat strategi yang berkesan yang boleh digunakan dalam rancangan dagangan masa hadapan. Berikut ialah tiga soalan lazim yang ditanya oleh pelabur pemula tentang perdagangan saham.

Bagaimanakah anda mengenal pasti peluang pelaburan?

Aset terbesar seorang peniaga adalah keupayaannya untuk mengenal pasti pelaburan yang menguntungkan di antara beribu-ribu pilihan yang tersedia untuknya. Ini akan membolehkan beliau mencari peluang yang menarik dan sesuai di mana-mana pasaran kewangan. Untuk mengetahui potensi sesuatu pelaburan, sebaiknya peniaga menjalankan analisis yang teliti. Untuk mengetahui nilai saham, anda harus memahami dan menguasai asas. Cara paling popular untuk mengenal pasti saham berharga adalah melalui analisis teknikal. Anda akan mendapati bahawa membaca carta candlesticks ialah alat yang berkuasa untuk kerjaya dagangan anda apabila anda menggunakannya dengan betul.

Bila Nak Beli dan Jual Saham?

Anda boleh menggunakan alat tertentu untuk membantu anda menentukan masa terbaik untuk membeli dan menjual saham. Perdagangan saham boleh dilakukan dalam pelbagai cara. Analisis asas ialah alat yang hebat untuk membantu anda berdagang dan melabur di bursa saham. Harga mesti dinilai dan tindakan diambil berdasarkan risiko semasa dan keadaan pasaran. Kemeruapan pasaran boleh dipengaruhi oleh peristiwa semasa. Pastikan anda menyelidik sebarang maklumat yang berkaitan tentang syarikat atau arah aliran pasaran.

Pengurusan risiko dan memaksimumkan keuntungan:

Jangan tergesa-gesa. Ini adalah peraturan paling penting untuk menguruskan risiko. Ini tidak bermakna anda perlu sentiasa berhati-hati. Anda juga perlu tahu bila hendak meninggalkan perdagangan. Sebelum anda memulakan dagangan baharu, adalah penting untuk mengetahui di mana dan bila hendak keluar. Apabila keadaan menjadi terlalu banyak, peniaga harus berehat. Ini benar terutamanya jika mereka mengalami hari dagangan yang teruk selama beberapa minggu atau hari. Jangan tambah kedudukan baru apabila pasaran tidak dapat diramalkan. Ia juga penting untuk memahami bahawa satu perdagangan tidak akan menjadikan anda kaya dalam sekelip mata. Apabila anda membuat keuntungan, adalah penting untuk mengeluarkannya daripada akaun anda dan kemudian mengembangkan pelaburan anda. Anda juga boleh melabur dalam bon, hartanah, komoditi, karya seni dan banyak lagi.