Panduan Lengkap Cara Membeli Saham

saham boleh dibeli dengan pelbagai cara. Ia bukan sekadar sekeping kertas yang mudah. Saham adalah cara untuk memiliki sebahagian daripada syarikat. Di bursa saham, pelabur berpeluang mendapat keuntungan sambil mengambil bahagian dalam pertumbuhan ekonomi. Pemahaman, kesabaran dan strategi diperlukan untuk mempelajari cara membeli saham, sumber tambahan!

Sedar bahawa pelaburan saham bukan tanpa risiko. Harga saham turun naik mengikut iklim ekonomi, keadaan pasaran dan prestasi syarikat. Pelabur perlu bersedia untuk kemungkinan kerugian dan bukannya hanya menumpukan pada potensi keuntungan.

Membuka akaun dengan broker saham anda adalah langkah pertama untuk membeli saham. Broker saham bertindak sebagai perantara untuk pembeli dan penjual saham di pasaran. Anda boleh memilih daripada pelbagai broker saham yang berbeza. Sesetengah menawarkan perkhidmatan penuh, termasuk nasihat pelaburan. Yang lain adalah broker dalam talian dengan yuran yang lebih rendah dan sedikit atau tiada nasihat. Pilih broker berdasarkan keperluan individu anda, termasuk jumlah yang anda ingin laburkan, sama ada anda mempunyai pengalaman melabur atau tidak, dan sama ada nasihat profesional diperlukan.

Melakukan penyelidikan adalah langkah seterusnya, selepas anda memilih broker. Aspek penyelidikan pelaburan saham adalah penting. Pelabur perlu biasa dengan kewangan, prospek industri dan risiko yang berkaitan dengan pelaburan yang mereka rancang untuk buat. Dua teknik yang paling biasa untuk analisis saham ialah analisis fundamental dan teknikal. Analisis fundamental ialah penilaian kekuatan kewangan manakala analisis teknikal menilai harga saham di pasaran.

Seterusnya, anda perlu menentukan bilangan saham yang akan anda beli. Ini bergantung kepada kedua-dua bajet untuk pelaburan dan tahap keselesaan dalam mengambil risiko. Pelabur yang lebih berhati-hati mungkin melabur dalam jumlah yang lebih kecil merentasi pelbagai syarikat, untuk mengurangkan risiko. Pelabur yang lebih mengambil risiko boleh memilih untuk meletakkan jumlah yang lebih besar dalam syarikat terpilih.

Seorang broker kemudiannya akan membuat pesanan untuk pembelian saham selepas anda membuat keputusan mengenai kuantiti dan jenis. Terdapat jenis pesanan yang berbeza, seperti pesanan pasaran (yang membeli saham pada harga pasaran semasa) atau pesanan had, yang membeli saham sebaik sahaja ia mencapai harga tertentu. Jenis pesanan bergantung pada strategi dan matlamat pelaburan individu.

Kepentingan memantau pelaburan saham walaupun selepas pembelian. Pasaran saham mempunyai sifat yang dinamik dan sentiasa berkembang. Pelabur dikehendaki sentiasa mengikuti berita terkini tentang syarikat mereka, serta data ekonomi dan perubahan pasaran saham. Anda kemudiannya boleh memutuskan sama ada mahu menjual saham, menyimpannya atau membeli lebih banyak.