Memahami Pelaburan Emas

Jangan salah faham, saya sudah tentu memihak untuk membeli emas, klik untuk sumber! Walau bagaimanapun, adalah berbaloi untuk melihat sejauh mana prestasinya berbeza daripada aset lain seperti bon, saham atau hartanah. Jika anda membeli saham IBM, anda akan menerima dividen tahunan dan nilai saham anda akan meningkat dari semasa ke semasa. Emas adalah berbeza. Emas dianggap sebagai pelaburan yang selamat kerana ia mempunyai kuasa beli yang berterusan dan sentiasa menjadi nilai simpanan. Selalunya dipetik bahawa satu auns emas boleh membeli sut pakaian yang bagus untuk seorang pegawai di Roman Times, satu set pakaian yang bagus pada zaman Shakespeare dan pada harga emas hari ini hanya di bawah $1000 seauns sudah cukup untuk membeli Armani yang bagus. Sesuai. Tetapi seperti ia tidak meningkatkan kuasa beli dari semasa ke semasa, ia juga tidak berkurangan. Emas adalah pelaburan jangka panjang, tetapi ia juga merupakan insurans yang baik. Orang ramai telah bergegas ke dalam emas ketika peperangan telah berlaku, kerajaan telah runtuh, dan ekonomi telah jatuh kerana mereka sedar bahawa ia boleh membantu mereka mengekalkan kekayaan mereka.

Anda pastinya boleh menunjukkan kenaikan mendadak emas sepanjang 8 tahun yang lalu, dan menyebutnya sebagai “pelaburan” yang baik. Tetapi jika anda membeli emas terutamanya sebagai polisi insurans, anda akan lebih mampu menangani perubahan harga yang tidak menentu yang sering dilihat di pasaran.

Saya Akan Selamat Daripada Hiperinflasi atau Super Inflasi Jika Saya Membeli Emas

Pengulas emas sering bercakap tentang pencetakan wang yang berlebihan oleh bank pusat. Mereka mengatakan bahawa ia akan membawa kepada hiperinflasi atau bahkan kadar inflasi yang tinggi. Dan emas sepatutnya melindungi anda. Ya dan tidak. Memang benar bahawa emas tidak menyediakan lindung nilai segera terhadap inflasi, tetapi ia boleh digunakan untuk melindungi daripada risiko politik. Harga emas melonjak kepada $850 seauns pada tahun 1980, bukan kerana harga yang tinggi tetapi disebabkan oleh ketidakpastian tentang nilai masa depan dolar AS. Harga emas menjunam pada tahun-tahun berikutnya, tetapi inflasi berterusan. Dalam jangka panjang, emas adalah lindung nilai yang berkesan terhadap inflasi kerana ia mengekalkan kuasa belinya. Namun, adakah harga akan naik 10% kerana kadar inflasi telah meningkat 10%? Sejarah tidak jelas tentang ini.

Risiko Kejatuhan Mata Wang Seluruh Dunia adalah Tinggi – Adakah Emas satu-satunya Syurga Selamat?

Pada Februari 2010, Greece berada di ambang pengisytiharan muflis. Portugal, Itali dan Sepanyol semua menunggu untuk menyertai mereka. Jika negara-negara ini jatuh, mereka akan membawa bersama mereka banyak negara lain. Jerman, sebagai contoh, akan terjejas teruk kerana ia meminjamkan wang dan menyimpan sebahagian daripada hutangnya sebelum menjual selebihnya kepada Kumpulan Wang Pencen dan Syarikat Insurans. Negeri seperti California dan Illinois di Amerika Syarikat lebih teruk daripada Greece. Terdapat peminjaman besar-besaran, dan keseluruhan sistem kewangan global telah dijalin oleh sistem derivatif yang rumit. Seseorang akan dipaksa untuk membayarnya. Krisis mata wang yang penuh tidak dapat dielakkan, dan emas akan menjadi lebih menarik kerana tiada siapa yang bertanggungjawab untuknya. Ia tidak boleh dicetak selama-lamanya. Kerajaan tidak boleh menjadikan emas mudah rosak, tidak kira betapa sukarnya mereka mencuba.

Untuk berlaku kejatuhan atau krisis mata wang sebenar, majoriti besar atau pemain utama dalam pasaran mesti bersetuju. Ia boleh mengambil sedikit masa sebelum orang ramai mengejar fakta bahawa asas telah ditubuhkan. Penyelamatan, retorik kerajaan dan muslihat lain mungkin memperdayakan anda tetapi banyak lagi dalam masa terdekat. Ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk kepercayaan anda dibuktikan betul.