Matawang Kripto Terbaik

Mata wang kripto juga dikenali sebagai wang digital (atau mata wang kripto) ialah medium elektronik untuk pertukaran yang sangat bergantung pada penyulitan semak sumber saya. Ini menjadikannya bebas daripada mana-mana kerajaan pusat. Mata wang kripto ialah wang digital, dan boleh digunakan dalam talian. Sebagai alternatif kepada mata wang terdesentralisasi, mata wang kripto boleh dirujuk.

Mata wang kripto semakin popular. Sesetengah pakar telah meramalkan berakhirnya wang fiat. Sebabnya ialah mata wang digital dan mata wang kripto mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding wang fiat tradisional. Sauder tidak mungkin membalikkan atau memalsukan mata wang kripto kerana ia ditangani secara digital. Oleh kerana “mekanisme tolak” yang membolehkan pemilik kripto memberikan nilai yang tepat kepada penerima, lebih mudah untuk mengesan kecurian. Penggunaan mata wang kripto tidak dihadkan oleh perbezaan kewarganegaraan.

Rangkaian teknologi blockchain boleh digunakan untuk menjejak dan mengurus semua transaksi oleh sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet, atau kepakaran kewangan yang diperlukan untuk mengendalikan tawaran dalam talian mata wang kripto. Kerana mereka tidak terikat dengan sempadan atau kadar pertukaran dan caj, transaksi mata wang kripto terbuka kepada semua.

Bitcoin adalah mata wang digital pertama. Ia diperkenalkan pada 9 Januari 2009. Satoshi Nakamoto, seorang Jepun, adalah pereka mata wang ini. Satoshi Nakamoto menerangkan mata wang digital Bitcoin sebagai sistem wang elektronik peer-topear. Lebih 200,000 perniagaan menerima bitcoin. Terdapat juga dianggarkan 2.9-5.8juta pengguna bitcoin. Permodalan pasaran bitcoin di Amerika Syarikat ialah $243.4billion.

Altcoin dicipta selepas pembangunan dan penciptaan Bitcoin. Altcoins berusaha untuk menjadi lebih baik daripada pengasas mereka, “Bitcoin”, pada hakikatnya namun ia selalunya tinggalan skim yang dilancarkan oleh pencipta yang bersemangat untuk membina sistem yang boleh menandingi atau mengatasi Bitcoin. Pertumbuhan altcoin di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia boleh dikaitkan dengan ini. Pada 7 Januari 2018, terdapat 1384 mata wang kripto.